Mikulići ~ 29.06.2019.

Poštovani izlagači, uvaženi suci i dragi posjetitelji, dame i gospodo !

Velika mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti sve Vas koji ste svojom prisutnošću dali značaj ovoj manifestaciji. Izražavam dobrodošlicu ispred jednog od najstarijih kinoloških društva u Hrvatskoj, Kluba ptičara i španijela iz Zagreba, koji odolijeva svim nedaćama koje nosi suvremeni način života i koji uspješno djeluje već punih 70 godina!

Bez vas ovdje prisutnih, pa i mnogo šire, niti kluba niti ovakvih manifestacija ne bi ni bilo. Posebno se zahvaljujem HKS-u i njegovom predsjedniku Branku Šari što su imali povjerenja u naš rad i što su nam odobrili održavanje ove izložbe.

Zahvaljujem se svim žiteljima divnog podsljemenskog kraja koji su mi nesebično izašli u susret i pomogli u organizaciji ove manifestacije; HSPD Sljeme Šestine sa predsjednicom Gordanom Radiček, LD Fazan – Šestine sa predsjednikom Miljenkom Kruc, Udruzi za očuvanje tradicija Šestina i predsjedniku Danijelu Jaguš; DVD-Bijenik i predsjedniku Darku Knjaz. Zahvaljujem i poduzeću StreamLive.hr i Draženu Smolkoviću, koji nam svojom razglasom omogućava da se „dobro čujemo“.

Posebno se želim zahvaliti u ime Kluba ptičara i španijela Royal Caninu na prihvaćenom sponzorstvu izložbe, bogatim nagradama koje nam je ustupio za ovu izložbu i izvrsnoj suradnji.

Raduje me što se mogu zahvaliti iskusnim članovima kluba, ali posebno onim mlađeg naraštaja, na trudu koji su uložili u uspjeh ove izložbe. Gledajući taj mladi entuzijazam ne treba se bojati za budućnost i opstanak kluba.

Šestinski lovci su nam priredili tradicionalno izvrstan lovački gulaš, članovi HSPD-a u nošnjama ovog kraja će nam malo i zapjevati, pa uz prekrasan teren pored Pongračeva dvorca na kojem ćemo se družiti, ne preostaje nam drugo već da zajedno, uz prijateljsko i veselo druženje uživamo u psećoj ljepoti.

Željko Žilnik
direktor izložbe

SPECIJALNA IZLOŽBA SVIH LOVNIH PASMINA PASA

Zagreb ~ Mikulići ~ 29.06.2019.

PRIJAVNICA

MIKULIĆI ~ 29.06.2019.

KATALOG IZLOŽBE

MIKULIĆI ~ 29.06.2019.

REZULTATI PASA

MIKULIĆI ~ 29.06.2019.

VILA PONGRATZ ~ MIKULIĆI

Vila Pongratz građena je kao vinogradarska vila 1868. godine, prema projektu graditelja Franje Kleina, za Jeanett e Pongratz, suprugu industrijalca Guide Pongratza.

Guido Pongratz, građevinski poduzetnik, veletrgovac, industrijalac i bankar, od 1858. redovni član gospodarskog društva, kupuje 1859. godine u Mikulićima imanje od 500 jutara vinograda, voćnjaka, livada i šuma te u sklopu imanja podiže vilu čija je glavna tema bila vinski podrum. Vila je građena u duhu romantičnog historicizma, s jednokatnim stambenim dijelom, te prizemnim gospodarskim dijelom s prešnicom i vinskim podrumom. Glavno južno zabatno pročelje stambenog dijela, rastvoreno trodijelnim otvorima, flankiraju  dva rizalitno istaknuta tornjića s triforama na vrhu. Zabat je dio zamišljen s kipom boga Dioniza, koji nije izveden. 

Gospodarski dio karakterizira korištenje opeke u detaljima. Na začelju zgrade dominira visoka kula u funkciji vidikovca građena opekom, s kamenim prozorima u obliku kruškolikih puškarnica i kruništem na vrhu. Vila je bila okružena hortikulturno uređenom  okućnicom, čiji su glavni akcenti linearni potezi zelenila, te dijelom vrta uređenim kao voćnjak, karakteristični element krajolika i utilitarni način korištenja prostora uz ljetnikovac.

Vila se arhitektonskom kvalitetom i romantičnom koncepcijom ističe među zagrebačkim ljetnikovcima druge polovice 19. stoljeća, koje su imućni građani podizali po slikovitim brežuljcima sjevernog dijela grada. Stoga je vila Pongratz zaštićena kao kulturno dobro, upisano u Registar kulturnih dobara, Listu nepokretnih kulturnih dobara.

Unutrašnjost vile je s vremenom adaptirana s obzirom da se mijenjala i  namjena. Zgrada se niz godina koristila kao pučka škola, a sada kao dječji vrtić, dok sjeverni dio objekta koristi HSPD Sljeme.

FOTOGALERIJA ~ MIKULIĆI, 29.06.2019.