ZAGREB ~ 22.11.2019.

ZAGREB ~ 22.11.2019.

SPECIJALNA IZLOŽBA FCI GRUPE 7 i 8

26. KLUPSKA SPECIJALNA IZLOŽBA 

© Sanja Buva


Kada je Klub ptičara i španijela u lipnju napravio specijalku svih lovnih pasmina i okupio 170 pasa po ljetnoj žegi, bili smo jako zadovoljni i ponosni. Sigurni smo da je i našim izlagačima izložba ostala u ugodnom sjećanju druženja jedne ljetne večeri. Prebirući tada o budućim projektima, zaključili smo da ovaj broj trebamo premašiti na jesenskoj specijalki koja ide uz CACIB. Predsjednik Pitaša vrtio je glavom lijevo desno, pa ne znam da li je odobravao ili govorio da je  to nemoguće, blagajnik Anđelko kimao je gore dolje, što je vjerojatno značilo – OK, bilo bi dobro za klupsku blagajnu, Kiki i Petra su se smijale kao naš narod kaže „ko lud na brašno“, a ja sam rekla – bumo vidli! Suce su pronašli Kiki i Svetozar; Andras Korosz iz Mađarske za ptičare, Moray Armstrong iz Velike Britanije za retrivere i Rui Oliveira iz Portugala za ostatak grupe 8. Kada su konačno krenule, prijave su išle dobro. Pred kraj roka smo prešli magični broj od 170 pasa, pa se sve dalje činilo zabavnim. Samo činilo, jer se brojka počela penjati i penjala bi se i dalje da nije prekinuta rokom. Izložba je zaključena sa 256, sa 78 ptičara, 97 retrivera i 81 ostalih pasa grupe 8. Specijlaku su prijavili izlagači iz 15 zemalja, najbrojniji su bili zlatni retriveri (50), a broj američkih kokera (21) i engleskih kokera (20) dugo nije viđen  na jednoj specijalki. Hrvatskih izlagača je bilo svega 31%. Pred nama je bila jedna jako ozbiljna izložba i mi smo joj se strasno posvetili.

Izložba ima dva sponzora, Marina Nekića i njegovu hranu za pse  Nekmar, koja je u snažnom prodoru na tržište i Pet Secret, hrvatsku kozmetičku liniju za pse pred kojom je sigurna budućnost. Uz njihovu pomoć nagradni fond je zaista bio bogat.

U kancelariji izložbe nam se pridružuje Lana, bez koje proces preuzimanja dokumenata sigurno ne bi išao tako brzo i profesionalno. Na pomoć su joj Zlatko i Anđelko. Gledam sa strane i osmjehujem se; pa KPŠ opet funkcionira kao nekad, nismo to zaboravili, samo smo se putem malo izgubili.

Sa cijelom izložbom bi trebali biti gotovi do 22 sata. Danima slušam „podbadanja“ da će sigurno svi biti gotovi, ali mi – nema šanse! Odlazimo u još jednu bitku, nadamo se uspješnu. U krugovima rade najkvalitetniji ljudi, a da bi dobili na vremenu, ocjenske liste se dijele na kancelariji. S BIS programom započinjemo na vrijeme. Jako je puno pasa, pa svaka kategorija dugo traje. Najljepšg mladog psa izložbe odabrao je Rui Oliveira. Pobjednika je pronašao u flat coated retrieveru Caci9s Just Need Sweets, vlasništvo Gabriela Mančik iz Slovačke.  BISS pobjednika odredio je Moray Armstrong. Odlučio se za Kan Trace Very Cheeky Chic, lagoto romagnola u vlasništvu Sabine Zdunić Šinković i Ante Lučina. Tako je naš predstavnik u finalnom izboru petka bio određen. Preostalo nam je samo čekati i nadati se. Klub do sada još nije imao ukupnog pobjednika specijalki, pa smo se pitali da li je su novi vjetrovi donijeli i ove promjene. Supreme Best in Show sudac Igor Selimović po ničemu nije dao naslutiti svog odabranika. U toj maniri prepuštena mu je velika pobjednička rozeta koju će uručiti pobjedniku, našem pobjedniku lagoto romagnolu. Handler i vlasnici su bili oduševljeni, ali smo i mi u klubu bili nekako ponosni. Ove godine mi imamo pobjednika. Trebalo je još pričekti nedjelju i završetak trodnevnih izložbi. Britanski sudac Frank Kane birao je velikog pobjednika, a pronašao ga je u našem BISS psu. Od srca čestitamo vlasnicima Sabini i Anti, handleru Javieru, a njihovom psu Kan Trace Very Cheeky Chic želimo još puno pobjedničkih izlaganja.

Spustila se izložbena zavjesa 2019. godine. Naravno da smo već u planovima za slijedeću u koju samo što nismo zakoračili. Dva, od tri suca za jesensku specijalku već su pozvana. U potrezi smo za trećim, jer želimo nastaviti ovaj dobar niz. Ali, prije specijalke u studenom, čeka nas CAC Zagreb, projekt za sve pasmine u prekrasnom okruženju Krašograda. Suci su pozvani, prijavnica je pred objavom. Spremamo opet dobru zabavu za sve koji nam se pridruže. Može li Zagreb 500? – Bumo vidli!

 

  

 

 

 

BEST IN SHOW REZULTATI

Najljepši mladi pas  –  FCI Grupa 7

Sudac: Moray Armstrong – GB

 1. Njemački kratkodlaki ptičar Archibald Valles Slavonica, vl. Ante Stojanac, HR
 2. Njemački oštrodlaki ptičar Fred Fantastic of Miki, vl. Milorad Grujičić, SRB
 3. Vajmarski ptičar Passion Ale’s Layos, vl. Layos Erdelyi, HU

Najljepši mladi pas  –  FCI Grupa 8

Sudac: Vilmos Kardos – HU

 1. Ravnodlaki retriver Caci9s Just Need Sweets, vl.Gabriel Mančik, SK
 2. Zlatni retriver Stenli Vogue, vl. Barbara Gleadel, IT
 3. Španjolski pas za vodu Zorrazo Attitude Matters, vl. Marika Friedrikson, HR

Najljepši pas  –  FCI Grupa 7

Sudac: Vilmos Kardos – HU

 1. Pointer You are My Bucket List, vl. Abel Papp-Zahony, HU
 2. Vajmarski ptičar Ettore, vl. Veronica Bufalini, IT
 3. Njemački kratkodlaki ptičar Lima od Piteše, vl. Mario Škrtić, HR

Najljepši pas  –  FCI Grupa 7

Sudac: Rui Oliveira – PT

 1. Lagoto romagnolo Kan Trace Very Cheeky Chic, vl. Sabina Zdunić Šinković i Ante Lučin, HR

 2. Chesapeake Bay Retriever Exclusive Winner Kelečsky Poklad, vl. Hermanova, CZ

 3. Engleski koker španijel Dajbogova Mr. Muffie, vl. Dalibor Korodi, SRB

O autoru

KPŠ ZAGREB administrator