MIKULIĆI ~ 22.06.2019.

MIKULIĆI ~ 22.06.2019.

SPECIJALNA IZLOŽBA SVIH LOVNIH PASMINA PASA

ČUDESNA KINOLOGIJA SA SLJEMENSKIH OBRONAKA

© Sanja Buva


Klub ptičara i španijela iz Zagreba jedan je od najstarijih klubova u Hrvatskoj. Od njega su stariji samo njemački ovčari, bokseri i goniči i jamari. Klub je obilježio 70 godina djelovanja. Nije to malo i nije to beznačajno. Mnoge kinološke udruge su također dugovječne, ali ovaj zagrebački klub se baš ne da vremenu i kinološkim turbulencijama.

Preko dvadeset godina u kontinuitetu klub organizira specijalnu izložbu uz jesenski zagrebački CACIB, te je uz Klub za britanske ovčarske pasmine bio pionir današnjih velikih specijalki. Kroz svo to proteklo vrijeme članovi kluba su se bavili „svojim poslom“, odnosno brigom da psi zadrže svoje prirođene sposobnosti i osnovnu namjenu da budu lovni psi. Na državnom prvenstvu u radu pasa ptičara klupski reprezentativci su uvijek u samome vrhu, a zanimljivo je jer dolaze iz jedine županije koja nema lovišta za treninge. Često puta me podsjete na reprezentaciju Jamaike u bobu.

Dakle, ovog ljeta, 29. lipnja, kada su temperature danima dosezale + 35, klub je organizirao izložbu lovnih pasmina. Naš domaćin je bilo zagrebačko podsljeme, konkretno Šestine i Mikulići, a teren asfaltirano igralište pored Pongrazovog ljetnikovca. Zbog ljetnih vrućina već na prvom sastanku odlučeno je da izložba bude večernja, što se pokazalo kao vrlo, vrlo pametna odluka.

Pred nepunu godinu dana klub je izabrao novog predsjednika, dugogodišnjeg člana, uzgajača, natjecatelja na utakmicama i kinološkog suca Zlatka Pitešu. Podpredsjednik je ostao „stari“ Željko Žilnik, a blagajnik Anđelko Turudić, čuvar trezora i provoditelj zakona. Ovo troje je u svoje redove povuklo još Kiki Chavrak (neumornu), Petru (vizionarku) i mene, pa je stvorena skupina koju možemo nazvati organizacioni odbor.  Svatko od nabrojenih je imao svoju ulogu i posao je odradio besprijekorno.  Žilnik, jednako na pola puta stanovnik Šestina i Mikulića strasno je odradio sav posao na terenu. Pribavio je članove lovačkog društva LD Fazan Šestine da nam na izložbi u ogromnim kotlovima skuhaju lovački gulaš kojim je klub počastio sve izlagače i posjetitelje, dogovorio je s Hrvatskim seljačkim pjevačkim društvom Sljeme Šestine izvođenje Lijepe naše na otvorenju, a sa dobrovoljnim vatrogasnim društvom Bijenik temeljito pranje i čišćenje terena nakon izložbe. Nad izložbom je bdjela Udruga za očuvanje tradicija Šestina.

Prijavnica je puštena u opticaj i kako ja znam reći, sve se nezaustavljivo zakotrljalo. Objave na fejsu su počele skromno, s osnovnim informacijama, da bi bile sve intenzivnije, čak i meni koji put iritantne. Petra je vukla po svom i nije odustajala. E, a taman kad je potencijalni izlagači pomislili da smo ih ostavili na miru, dohvatila ih je Kiki. Kakvu moć uvjeravanja ima ta žena, meni je neobjašnjivo. Tog vikenda se u Sloveniji održavao dvostruki CACIB Rogla, a ona je uspjela nagovoriti izlagače (strance) da u subotu nakon izlaganja praše za Zagreb na specijalku i nakon nje se ponovo vraćaju na Roglu!!!? Domaći izložbenjaci joj nisu mogli pobjeći, a u naše društvo je prizvala i one koji nisu izlagali godinama ili nisu izlagali nikada.  Koliko god se Zlatko, Anđelko i ja trudili, nismo je mogli sustići u animiranju, pa smo se osjećali kao male bebe u zabavnom parku za odrasle.

Dan je izložbe užasno vruć. Predsjednik Zlatko i blagajnik Anđelko prihvatili su se postavljanja izložbe. Sponzor Royal Canin je na terenu prije nas i svojom opremom već uljepšava prostor. Žilnik se bori s kotlovima, razglasom, a svi zajedno s milion (bilo je tako teško da se činilo da ih je milion) ogromnih stolova i klupa. Na kraju smo imali tri prostorom raskošna ringa, puno mjesta za izlagače, poljsku kuhinju, kafić i sve popratno što jedna izložba mora imati…… Izložba je mogla krenuti.

Klub je za ovu izložbu pozvao tri suca; Jadranku Smojver Selimović, Nenada Jagodića i Igora Selimovića. Mislili smo da smo odabrali dobro, a ispalo je da smo odabrali odlično. Jagodić 57 pasa, Selimović 53 psa i Smojver Selimović 60 pasa, što je ukupno bilo nevjerojatnih 170 pasa  lovačkih pasmina. Sudjelovalo je 6 zemalja, a najbrojniji su bili standardni kratkodlaki jazavčari (17) i njemački kratkodlaki ptičari (14). Delegat HKS-a je bio Velimir Sruk, a baš smo bili veseli kad nam se pridružio i Branko Šare, kao i brojni zagrebački kinolozi koji po svom pasminskom opredjeljenju na pripadaju ovoj grupaciji.

Trajali smo samo par sati, od 19 do 23, ali se u tih par sati događalo kinološko čudo. Osnova ove izložbe bio je osmjeh. Sreli su se na tom mjestu kinolozi koji se nisu vidjeli godinama, izmirili se zavađeni, upoznali se nepoznati. Jelo se, pilo se, a razno razne šale i štiklece prepričavat ćemo još godinama. Tako dobro raspoloženi (uključivši i suce) morali smo put završnice izložbe. A u tom završetku, Best in Show programu, ogledala se cijela izložba. Čini mi se da nitko od izlagača nije otišao kući, bili su tamo i oni koji su sudjelovali u završnici, ali i oni drugi koji su ostali navijati i zabavljati se. U svim kategorijama ring je bio pun pasa, a najveće iznenađenje se dogodilo kod natjecanja parova. Bilo ih je ukupno 17 i mislim da dugo nisam vidjela takav broj na izložbi.

Najljepše lovne radne pse birao je Nenad Jagodić. Za prvo mjesto odabrao je epanjel bretona Crespo del DND Serbia u vlasništvu Ivice i Milana Knez, za drugo mjesto standardnog kratkodlakog jazavčara Kirota’s Bruno u vlasništvu Maje Rašić i Ane Brlek, a za treće mjesto alpskog brak jazavčara Lari H.S. od Ivanića u vlasništvu Ivana Grd.

Jadranka Smojver Selimović birala je najljepše mlade pse. Pobijedio je engleski koker španijel Della Fiumana Hit tat Perfect Beat u vlasništvu daile Rocchi. Drugo mjesto osvojio je njemački kratkodlaki ptičar Hotty od Gložinića u vlasništvu Antonia Norac-Kevo, a na treće mjesto plasirao se labrador retriver Fullcool Niagara u vlasništvu Kaće i Davorina Kacian.

Zadnji sud dao je Igor Selimović. Najljepšim psom izložbe proglasio je labrador retrivera Fullcool Niagara u vlasništvu Kaće i Davorina Kacian. Drugo mjesto dodijelio je dalmatinskom psu Dalmino Shogun Shadow u vlasništvu Anite Štefanić, a treće mjesto najljepšeg na izložbi njemačkom kratkodlakom ptičaru Dilayla od Piteše u vlasništvu Zlatka Piteše.

Puno dobrih ljudi okupilo se te večeri u Šestinama. Puno izlagača odazvalo se na poziv KPŠ-a,  puno prijatelja došlo je u male ali važne ispomoći, puno značajnih kinoloških faca došlo nas je podržati. Hvala im svima. Nadamo se da smo ih razveselili barem upola toliko koliko su oni razveselili nas.  

O autoru

KPŠ ZAGREB administrator

Napiši odgovor